20070830

L'Étranger, l'Estrangièr











Es lo nom d'una revista tolsana, ai agut de pagar 4 € pel numèro de junh de 2007. Bon, la revista amerita per aver gausat parlar politica e en fin de revista i a de poesia en lenga francesa...

Mas la lenga occitana i es absenta, talament bèstia aiçò per una revista que se vòl de tenguda bèla e tolsana de vertat.

Ai notat çaquelà una responsa d'En Christophe Lèguevaques que prepausa un projècte per Tolosa, e se dèu segurament vóler presentar a las eleccions.

«Question deThierry Delaveau, cap-redactor de L'Étranger : Alara quinas son las vòstras prepausicions ?

- Per èstre coërent, propausi d'adralhar la meuna candidatura de Tolosa per 2013 sul tèma de la « resisténcia a la consomacion del monde ». Dels catares a Jean-Pierre Vernant, en passar per aquel « trobador-filosòfe de l'infinit » que es Giordano Bruno, Tolosa se dèu mostrar sense qu'es del Gèni d'Òc mas tanben que pòt devenir, se se ne dona mejan, una capitala dels sabers culturals, scientifics e morals, en ret ambe las autras capitalas culturalas del monde. Dins lo «Gèni d'Òc » (1943), Simone Weill parla de Tolosa al XIIen sègle, ambe vam e baila mantunes sendèrs d'accions : « una civilizacion miègterrana a pujat, que benlèu auriá pogut èstre ambe lo temps fargat tal un miracle segond, que benlèu auriá tocat un gran de libertat espirituala e de feconditat atanplan nauta que la Grècia antiga, se l'aviá pas matat » Se Tolosa dèu devenir capitala europenca de la Cultura en 2013, se dèu religar ambe la seuna istòria e devenir un luòc de resisténcia a la « consomacion » del monde. Per portar l'objectiu aqueste, avem creat un Comité des résistances culturelles (CRC) que es dubèrta a totes, maiquetot a los que vòlon gardar clar lo caractèr subvertiu de la cultura e que vòlon dintrar en resisténcia contra la societat de mèrças. »

Lo projècte es devolopat sus un site Internet.

La pensada aquesta dona sense que l'objectiu, mas pas brica la faiçon de far (segur que a mestièr dels occitanistas), e encara mens dels mejans (car se l'objectiu es ben notat lo còst es ges valorizat), que vertadierament van fautar per bastir aqueste «Toulouse 2013» que vesem corrir marcat sus un mini-bus tisseo dempuèi mai de dos meses.

Sabi pas ont es la pensada culturala sus l'èstre e l'aver, aquí ; sabi pas tanpauc se aquestas paraulas son per fargar una politica de l'èstre, ambe un balanç juste per l'aver ? O benlèu que lo sistèma liberal farà que l'aver serà de mens en mens considerat, mens de subvencion d'Estat, o oficiala e locala, e mai de mercat dins la cultura, e alara s'espera que la cultura de l'èstre damorarà, mas alara es faire fin de la destruccion lingüistica francesa contra la lenga dels Trobadors [pas Troubadours], e sobretot de l'administracion del Ducat d'Aquitània.

Es un discors politic, pauc clar.