20070519

Causida per junh venent

Sul yacht Paloma-Bolloré i a mantunes manètas, lo capitan causit pel pòble democrata e babilonian, demanda que se li donèsse totas las autorizacions de navegar al larg de La Valeta sense l'avejaire dels segonds, e dels paures batelièrs o quasi esclaus, amai se vòl lo man-obrier ambe doás mans (lo batèu o barcàs, o barcassetonàs de luxe, risca a tot escais, tota virada, l'encalhada o l'ondada bèla, se l'obstacle li es pas costumièr). Es que podem li daissar lo batèu e las manètas dins las seunas doás mans, fasquessián rasonablas ?
-°-
PARÍS SE BOLEGA !
«Volem rien foutre al païs» -lo film- es un bon contra potinga per aquela asirança sanciera que legissi aquí dessús, sul net un pauc pertot, asirança o òdi contra lo novèl elegit. Pr'aquò zo faguèt fòrt lo nòtre pichonelòt Sárközy-de-Nagy-Bósca-immigrat-de-la-tresena-generacion-d’Ongria ; disi ‘nòstre’ car es ben de jo el tanben, non ? De creire que los aviam pas a la darrièra mandatura los elegits UMP[1] e lo govèrn de Villepin s'eriá pas estat tanpauc ambe en Sárközy al ministèri de l'Interior, França amb l'identitat de l'excepcion culturala e policiara ? Son estats paralizats per Jacques Chirac. Car zo cal ben creire, lo president cámbia tot al nivèl dinamisme, TOT ! Bon farà ben per nòstras France(s) d'en bas, aquela que viu pas a Neuilly/Seine, les Hauts de Seine, tals autres còps aquesta França reiala que viviá pas qu'a Versailles (oèst de Paris atanben). Jo me demandi vertadierament perqué aquesta França de l’oèst vòl sempre autanplan governar en monopòl França, quelle mouche les pique vers là-bas ? Es pas la messa, non ; Son tròp serioses los nòstres curats, o alara un sectarisme novèl. Bon ara, vau veire se las facturas de Chichi, a l’Elisèu, seràn publicadas un jorn e se en Sárközy publicarà las seunas redusidas facturas de 500 %, al mens, ambe l'ajuda que podriá aver de Bolloré, Bouygues, Lagardère, e lo propiertari del Fouquet's amassats. Puèi aprèp, si ambe un Parlement UMP –cambiat tanben coma lo president segur -dempuèi genièr 2007- podràn far çò que vòlon, tal que zo aurián pogut far ambe Chichi-de_Villpein-Sárkö, abans, mas perqué l’an pas fait ? Pensi que nòstre pichonelòton en Sárközy dèu èstre un mec d’esquerra tal Kouchner, e los mecs de gauche lor agrádan l’accion, la volontat politica, contrariament als vièlhs elefants del Parti Socialiste, PSF-PRG-PCF. E per l'ecologia, quina causida formidabla, un mec que s’encamina en bici a Bordèu, que manejava los comptes dels partits sense equivalent al RPR-ex-UMP, e en jean’s dins las carrièras de la ciutat ducala, mas bon, quin bordèl lo seu tram... donc se lo tram d'en Juppeta es atanplan bon que la seuna futura politica, aurà mestièr de mai d’una mesada per se faire remarcar o de publicitat. Tant de movement, quin plaser ! Lo govèrn es en òrdre de campanha electorala. E ARA PARÍS SE BOLEGA ! Lo resumit d'una setmana de poder me sembla pron ben fait.
[1] Me sembla que caliá legir Union per la Magouille Parlementaire, un modèl, lo PP segon Alain Juppé, o Union dels Militars Patentants.
-°-
La tòca de las eleccions de junh : fargar una Assemblèa de democratas.
-°-
Lo jorn del 16 de mai de 2007 damorarà al mens dins la mamòria : aquela de Nicolas Sárközy. Un jorn de jubilacion per lo que pantaissava de pervenir a aquesta foncion suprèma dempuèi la seuna enfança se ne jutjam per mantunas de las seunas confessions mediaticas. Tot pesat, aquò fai 33 annadas de vida politica activa, aquò fai unes tempses bèls per una sampitèrna representativitat populara, aquò fai per consacrar una pujada republicana, una pujada, dins las piada d'en Jacques Chirac, tre la debuta en qualitat de repsonsable dels joves de l'UDR, devengut juste a posita RPR, puèi UMP, «Lo PP es lo modèl per l'UMP» segon M.Alain Juppé, zo disem pas pron, lo «melhor d'entre nosautres» que condemnat per la justícia per man-òbra financiera al cap del partit e de la comuna de París, es vendut trapar asili electiva a Bordèu abans d'anar jaire la patz al Quebèc, puèi acabar coma ecologista en Cap del Primièr ministre Fillon [zo disem pas pron tanpauc, lo PP es lo partit pòst-franquista d'Espanha, lo franquisme es estat sempre associat a la manigasça financièra, e encara a Veléncia ambe la copa mondiala de vela, e l'immobilièr, etc...].
Mas a la seuna arribada a l'Elisèu marca sobretot una paginaque vira. Eiritièr, certa rebèl, del chiraquisme, los mantunes jorns que auràn precedit la paissièra de poder foguèran marcats del sagèl d'una concepcion sempre novèla de l'exercici del poder.
Un poder que sempre enluzerniguèt l'òme, tal totes los que son animats per un ègo susdimencionat. Al punt de vóler tot escobar a la paissièra de la prima 2007, «ai cambiat» discorejar en clavar per genièr de 2007, dinca desirar remandar dins las traucadas lo maissant esculhit d'en Edouard Balladur - o seu paire espiritual que es Jacques Chirac. Lo caminament adiciona un cas vertadièrament psiquanalitic utile.
-°-
Poders personals ?
-°-
Aquesta concepcion sembla se fargar e se conjugar en del novèl capolièr d'Estat per una iperactivitat, un bonapartisme novèl. Al punt de vóler jà amassar totes los poders entre sas mans.
Un exemple : dins la Ve republica francesa, jà pron bonapartista e centralista, del democractic e del centralisme conjugat, lo President crida lo Primièr ministre que en seguida es cargat -a partir d'una fuèlha de caminament- de compausar lo govèrn, aprèp mantunas consultacions, abans de propausar una lista al President ... Es long e pron francés, gaire eficaç.
Dempuèi la seuna eleccion, Nicolas Sárközy de Nagy-Bócsa-etc. desmostra una vision pron personala de la foncion presidenciala, parlant non pas del seu projècte per la França -tala la tradicion d'arrogança francesa zo sap descriure- mas de mantunes projèctes, tal zo farai un Primièr ministre. Es aital que tot al fial dels dètz jorns esperlongats - en defòra del son jorn sus lo yacht del Vincent Bolloré, l'especialista de l'Africa anti-ecologista- a près las costumas d'un super Primièr ministre, recebent el-mesma los ministres, engatjant las discussions dirèctas ambe los partenaris socials ... Benlèu per estupar lo fuòc que anava préner (?). Una concepcion de l'aplèc dels poders que devriá -quand serà nommat- plaçar lo futur "Premier Ministre" en un ròle de fisible del sistèma Sárközy, lo sampitèrne fautiu, pron aisit per damorar en plaça.
Es vertat que dempuèi la resolucion del quinquenat, la tentacion èra granda de desvolopar lo regime presidencial que lo govèrn es directament gestionat pel President.
Nos endevendrem aital quand a la prima de 2006, afirmava que «le président de la République exerce le leadership de l'exécutif». L'afirmacion bèla assegura aital jà la concepcion d'aquesta foncion presidenciala que capita d'obténer. L'avem per cinc ans.
Aital, sense aficar dubertament lo seu posicionament, per fin de non pas capvirar los ments politics del pròpri camp pron estacat a la question -lo novèl cap de l'Estat causirà una opcion vèrs aqueste famós sistèma presidencialista. I a mantunes mesadas, alara que Michèle Alliot-Marie èra encara candidata de l'UMP, lo debat dabans los militants l'aviá opausada clarament sus aqueste tèma.
-°-
Damora que l'usina a poders fauta l'Assemblée Nationale.
-°-
Necessitats del contra-poder, per servar una manièra de viure en Occitània.
L'Assemblée Nationale es pas gaire de poder, coma aviá pogut l'escriure mantunes deputats de l'UDF de François Bayrou dins Le Monde en ... 2004, mas es aital podrà al mens dire çò que pensa se es pas en mans de l'UMP. Car en man de l'UMP l'èra estada quand lo govèrn èra d'en Jacques Chirac, e res a bolegat.
Mas ara que avem un ègo susdimencionat fait òme super-jogeur per agir al poder, aver de crànher que los obstacles siaguèssen mens visibles car, coma lo rei vegèt pas la revolucion en pensar a la revòlta, èra a Versailles, el lo novèl president es vengut de Neuilly/Seine, a l'oèst de Babilòne, podriá res veire de las encalhadas que son la gestion del govèrn de la republica.
Votar per la democràcia en junh 2007, es donar a en Nicolas Sárközy, deputats que li posquèssen dire çò que anirà pas dins la seuna governacion, es far una tria bèla e oblidar pas que los seus seràn afidats e obligats, sotmetuts a la non-paraula en fàcia del capolièr egocentric e aimador de poder.
Atencion : un deputat se dèu d'èstre desligat del sistèma dinerièr francés que es mestrejat pels amics d'en Nicolas Sárközy, e aital aqueste deputat liure de votar tota lei bona pels pòbles de França, sense èstre dins sa majoritat ; lo cas Kouchner es exemplar a aqueste nivèl. Cal fargar una vertadièra representativitat dels ciutadans e de las ciutadanas en França e fòrabandir los especialistas dels poders republicans. tots los que sortísson del sistèma de las escòlas especializadas, per començar.
E en setembre i aurà las municipalas, segur ....
-°-
Cambiam de republica abans las legislativas.
-°-
E avem lèu cambiat de republica ; en gaitar un programa de France 5, aqueste dimenge 20 de mai, Arrêt sur Images que podètz gaitar en linha tanben, ai pas pogut frenar lo clavièr del computer. Es estat presentat la novèla republica francesa, los simbòls republicans transformats en legitimacion familhiala, e la familha socialista novèla es devenguda familha recompausada del païsatge bipartista. S'en acaba ambe la Vena Republica, per passar a la VIena, ambe lo VIen president de la Vena Republica, Nicolas Sárközy de Nagy-Bócsa zo farà. Passarem de la republica bonapartista, ambe totes los poders a l'UMP, a la republica people-bonapartista (gràcias als mèdias franceses) o republica de Neuilly/Seine. N'avem per dètz ans.
-°-
Putain 10 ans !... se disiá jà per Chichi