20070708

apologia per en Raimond Sebond



Libe purmèir deus Assaigs d'en Michel de Montaigne

Capítol XII

« Es, de vertat, una pron-utila e bèla partida que la sciéncia. Los que la mesprèsan, testimonhèjan pron la lora peguesa; mas estimi pas totun la siuna valor dinca a acesta mesura extrèma qu'aucuns li báilan, atau Herillus lo filosòfe, que lauga en èla lo sobeiran ben, e tengès que foguèt en èla de nos rendre sapient e content* ; çò que cresi pas, ni çò que d'autres an dict, que la sciéncia es maira de tota vertut, e que tot vici es produït per ignorança. S'aquò es vrai, es subjècte a una longa interpretacion. [...]» Michel Eyquem dit Michel de Montaigne, edicion de 1487.

* Exactament auctore Raymundo de Sebundo in artibus e medicina doctore et in sacra pagina egregio professore, La primièra edicion coneguda es de 1487. Sobre Raimond Sebon, veire l'introduccion del libre de l'edicion francesa d'en Maurice Rat en 1962.

PS : l'edicion Garnier de 1962, es d'una granda qualitat e se trapa encara en cò dels boquinistas gascons. Maurice Rat, escolan de l'École Normale Supérieure, Agregat de l'Universitat, es tanben estat lo President dels "Amis de Montaigne". Es l'edicion confòrma al tèxte de l'exemplari de Bordèu, ambe l'addicions de l'edicion postuma, las principalas variantas, una introduccion, mantunas nòtas e un indèxe.